Офсетний друк

Офсетний друк є найбільш широко застосовуваним методом друку. Близько 40% всіх друкованих виробів виготовлено офсетним методом. Офсет відноситься до непрямих друкованих процесів. Це означає, що зображення переноситься або передруковується офсетом з однієї поверхні на іншу. Друкована форма, встановлена ​​на друкуючому циліндрі, переносить зображення на гумове полотно, закріплене на офсетному валу. Потім зображення передруковується з офсетного валу на друковану поверхню, коли остання проходить між офсетним валом і друкуючим циліндром. Зображення на друкованій формі пряме, але при перенесенні на гумове полотно воно стає дзеркальним. Коли ж зображення переноситься на друковану поверхню, воно знову стає прямим.

Сфери застосування

Асортимент друкованої продукції, яка може бути виготовлена ​​офсетним методом численний і різноманітний. Неповний її список включає: газети, журнали, книги, типові бланки ділових документів, рекламні проспекти, брошури та плакати, вітальні листівки, візитні картки, рекламні буклети, рекламно-інформаційні матеріали для розсилки поштою, зображення, одержувані за допомогою лазерного штампування, складні вироби, відривні талони і купони, художні репродукції.

Види друкарських машин

Офсетні друкарські машини можна розділити на дві групи: машини з листової подачею паперу і машини з рулонної подачею.

Листові друкарські машини:

Офсетні машини з листової подачею друкують зображення на окремих аркушах паперу, так як вони запускаються в друкарську машину окремо. Якість друку краща і точність проводки аркушів вища, ніж у машинах з рулонної подачею, але часто більш економічно виготовляти великі партії виробів на машинах з рулонної подачею у зв’язку з тим, що у них вища експлуатаційна швидкість.

Листові друкарські машини можна також розділити на три підгрупи: малоформатні, середньоформатні і великоформатні друкарські машини.

Малоформатні офсетні друкарські машини з листової подачею:

На малоформатних друкуючих машинах з листовою подачею можна надрукувати листи з максимальним форматом 14×17 см. Вони використовуються насамперед при друку малих одно-або двоколірних тиражів для таких видів друкованої продукції як типові форми ділових документів, фірмові бланки і візитні картки. Такі друкуючі машини популярні в друкарнях, що займаються оперативним друком.

Середньоформанті офсетні друкарські машини з листової подачею:

На середньоформатній листовій друкарській машині можуть бути надруковані аркуші з максимальним форматом 25×38 см. Вони є типовим обладнанням в середніх і великих друкарнях. На середньоформатних друкарських машинах виготовляється така продукція як брошури, типові форми ділових документів, середні тиражі виробів багатокольоровим друком.

Великоформатні офсетні друкарські машини з листової подачею:

Найбільші тиражі (зазвичай 100000 одиниць і більше) і найскладніші друковані роботи проводяться на великоформатних друкуючих машинах з листовою подачею. Вони здатні обробляти формат паперу до 49×74 см та можуть мати кілька друкованих секцій, що дозволяє друкувати багатоколірні зображення за один прогін.